24 Mayıs 2013 Cuma

Küçük Kara Balıklar Haydi Keşfetmeye!



Kaynak Yayınları düşünen, sorgulayan vicdanlı nesiller için harekete geçti. Farklı yaş gruplarına hitap eden Samed Behrengi’nin iki masalı ile Erol Büyükmeriç’in Doğum Günü Armağanı raflardaki yerini aldı.

Kaynak Yayınları, çocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki boşluğu gördü ve kolları sıvadı. Hedef belirlendi: Düşünen, sorgulayan kısacası Cumhuriyet felsefesini rehber edinen nesiller yetiştirmek. 3 yeni kitap piyasaya çıktı. Samed Behrengi’nin en çok okunan masallarından Küçük Kara Balık ve Telhun anadilinden Türkçeye çevrildi. Yayınevi, Erol Büyükmeriç’in yeni öyküsü Doğum Günü Armağanı’yla bu alanda pek sık rastlamadığımız bir konuya el atarak önemli bir eksiği kapattı. Kaynak Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sadık Usta ve yayınevinin Çocuk ve Gençlik Kitapları sorumlusu Zeynep Özge Iğdır sorularımızı yanıtladı.

Kaynak Yayınları çocuk ve gençlik edebiyatı alanında neyi hedefliyor? Nasıl bir çizgi izleyecek?


Sadık Usta- Kaynak Yayınları, 90’lı yılların ortasında çocuk kitapları alanında bir atak yapmak için önemli bir çalışma başlatmıştı. Fakat bu çalışma, yaklaşık 20 kitabın yayımlanmasından sonra yayınevinin kendi iç düzenlemeleri nedeniyle durdurulmuştu. Uzun süredir okurlarımız benzer kitapların yeniden yayımlanması için istekte bulunuyordu Özellikle AKP iktidarıyla palazlanan şeriatçı ve gerici yayınevleri, çocuk kitapları sektörüne yoğun bir yığınak yaptı. Her yeni kuşak neredeyse onların kültürel ablukası altında.
Bizim bu alanı boş bırakmamız iyi olmadı. Başta Türk yazarlarımızın eserleri olmak üzere İran, Hint ve Çin edebiyatının önemli yazarlarının, dolayısıyla Avrasya’nın yazarlarının çocuk öykü ve masallarını bir dizi halinde yayımlamaya karar verdik.


Dostluk ve dayanışma
İlk adımda Behrengi’nin Küçük Kara Balık ve Telhun masallarını tercih etmenizin bir nedeni var mı?

Sadık Usta - Samed Behrengi Türk okurunun, 68’den bu yana pek aşina olduğu bir isim. Behrengi halkçı ve antiemperyalisttir. Masallarında dostluğu, erdemi ve dayanışmayı vurgular. Ne yazık ki en verimli çağında, çok genç yaşta hayata veda etti. Şah rejiminin diş bilediği bir yazar olması nedeniyle belki de öldürüldü...


Biz de işe yeniden başlarken onun eserlerinin tamamını yayımlamayı zorunluluk olarak gördük. Bugüne kadar Türk okurları, onun eserlerini üçüncü bir dilden yapılan çevirilerden tanıdı. Biz bütün eserlerini ana dilinden yaptığımız çevirilerle yayımlıyoruz. 12 kitabının peşi sıra Kaynak Yayınları, Behrengi’nin Türkiye’de pek bilinmeyen sanat, kültür, edebiyat ve eğitim üzerine olan yazılarını da yayımlayacak. Ardından onun siyasi yazıları da gelecek.

Yaşamı sorgulayan bir balık olmak

Zeynep Özge Iğdır- Kaynak Yayınları, aydınlanma düşüncesini benimsemiş, Atatürk Devrimlerini ve Cumhuriyet’i kendisine rehber edinmiş, bilimin önemini kavramış, vicdanlı bireyler yetiştirmede ebeveynlere, öğretmenlere destek olmak için kolları sıvadı. Bu noktada, Samed Behrengi’yi hatırlamanın, hatırlatmanın büyük önemi vardı. Behrengi, 29 yıllık kısacık hayatı boyunca mücadele etmeyi bir gün olsun bırakmamış bir devrimci ve aydınlanmacı, öğrenmekten ve öğretmekten bir gün olsun vazgeçmemiş bir köy öğretmeni. Masallarında, çocuklardan içinde yaşadıkları topluma duyarlı olmayı, o toplumun insanlarının sorunlarına çözüm aramayı öğütledi. Ama bunları yaparken hiçbir zaman didaktik olmadı. Yaparak, yaşayarak öğrenmenin önemini her masalında vurguladı. Bu nedenle Behrengi dizimizin ilk kitabı Küçük Kara Balık oldu. Küçük Kara Balık, dünyaya duyduğu merakın, öğrenme arzusunun peşinden gider. Geçtiği yerlerde, tanıştığı canlıların hayatında iz bırakır, onlara yaşamı sorgulatır. Kaynak Çocuk okurları birer Küçük Kara Balık
olmalı, çocukluklarının üzerinden uzun zaman geçmiş yetişkinler ise Küçük Kara Balık olmanın önemini hatırlamalıydı. Bu nedenle Küçük Kara Balık, Canan Barış’ın enfes çizgileriyle yeniden hayat buldu.

Telhun da Behrengi’nin derlediği, vicdan gibi, dürüstlük gibi insani değerlere vurgu yapan halk masallarından biri. O da Nuran Balcı Özekçin’in muhteşem çizimleriyle hayat buldu.


Çocuk yayıncılığı için ne gibi hazırlıklar yaptınız?
Zeynep Özge Iğdır- Çocuklara ve gençlere yönelik kitaplar hazırlayan yayınevlerinin çalışmalarını inceledik. Bilimsel düşünmeyi kendimize rehber edindiğimiz için bu alana ilişkin akademik yayınları inceledik. Sempozyumları ve tartışmaları takip ettik, etmeye de devam ediyoruz. Pedagoglar, psikologlar ile görüştük ve hâlâ onlardan destek almaya devam ediyoruz. Çevremizdeki insanların kişisel tecrübelerinden de çok faydalandık. Anne- babalar, öğretmenler, doktorlar ile görüşmek bize çok yardımcı oldu.


Asya masalları raflara çıkacak
Sırada hangi kitaplar var?
Sadık Usta- Ardı ardına Behrengiler yayımlanacak, sonra Çin kitapları ve arkasından da Hint ve Rus masalları gelecek. Tabii ki bu dizide Türkiye’nin önemli yazarları da olacak. Çocuk kitapları yayımlanırken en az metin kadar çizimler de önemli. Behrengi’nin masalları kadar bu masalları çocukların hayal dünyasına ulaştıran çevirmenlerimiz Ramin Cabbarlı, Türkan Urmulu ve çizerlerimiz Nuran Balcı Özekçin ve Canan Barış’ın büyük bir emeği var. Önümüzdeki aylarda çizerlerimiz bize yeni çizimlerini ulaştırdıklarında kalan kitapları da yayımlayacağız. Bunun için küçük okurlarımızdan birkaç hafta daha sabretmelerini rica ediyoruz.

Zeynep Özge Iğdır- Behrengi dizisinin geri kalan 10 kitabı içinde Bir Şeftali Bin Şeftali’den Deli Dumrul’a; Ulduz ve Kargalar’dan Sevgi Efsanesine, Behrengi’nin çocuklar için yazdığı tüm masallar, tüm derlemeleri yer alacak.

Ayrıca China Intercontinental Press işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz “Resimli Ünlü Çin Efsaneleri Dizisi” projemiz var. Dizinin ilk kitabı Haziran sonunda kitapçılarda olacak.

Muhsine Helimoğlu Yavuz Hocamızın halk masalları derlemesi var. Bu derleme de 6 kitaptan oluşan bir dizi olarak yayımlanacak. Henüz planlama aşamasında olan birçok projemiz daha var. Okurlarımızın gözünün bizde olmasını diliyoruz.

ÖZLEM KONUR USTA



-----------------------------------------------------------------------------

Küçük Kara Balık Kitabını %25 İNDİRİMLİ Satın Almak için Tıklayın;

           Küçük Kara Balık

-----------------------------------------------------------------------------

TELHUN Kitabını %25 İNDİRİMLİ Satın Almak için Tıklayın;












             TELHUN

-----------------------------------------------------------------------------

Doğum Günü Armağanı Kitabını %25 İNDİRİMLİ Satın Almak için Tıklayın;









Doğum Günü Armağanı