2 Aralık 2013 Pazartesi

JANDARMA VE EMNİYET'İN CEMAAT RAPORLARI


   Taraf gazetesinde yayımlanan 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısında alınan kararlar günün konusu oldu. Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerinin izlenmesine ilişkin 15 ayrı karar alındığı toplantı tutanağını Taraf, "Gülen'i Bitirme Planı" başlığıyla duyurdu. Hükümet kanadından savunmaya dönük açıklamalar gelirken, kamuoyunda "MGK bu kararı niye aldı?" tartışması başladı. Genelkumay, Jandarma ve Emniyet'in Fethullah Gülen hareketi hakkında 2004 öncesi hazırladığı raporlar bu soruya yanıt niteliğinde. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Nusret Senem, bu raporları 4 cilt halinde yayımlamıştı.


EMNİYETİN RAPORU
    Kaynak Yayınları'ndan çıkan Emniyet Işık Evleri Raporu kitabında dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın DGM Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği 46 sayfalık "Fethullah Gülen ve Işık Tarikatı" başlıklı raporun sonuç bölümünde şu tespitlere yer verildi: "Önlem alınmakta gecikildiği takdirde, tarih sayfaları arasında kalan Babailer İsyanından, Şeyh Bedrettin ve Şeyh Said'e kadar uzanan din görünümlü isyanların belki de en ciddi, en sinsi, en kapsamlı ve en tehlikelisi olabileceğine işaret etmek yanıltıcı bir tahmin olmayacaktır."

JANDARMA RAPORU
   Nusret Senem'in "Fethullah Gülen" isimli kitabında ise Jandarma'nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığıma gönderdiği 55 sayfalık rapor ve belgelerde şu tespitler dikkat çekti:
   "Taraftar Kazanma: Vakıf, öğrenci yurdu ve özel okul açarak burada kalan öğrencilere görüşleri doğrultusunda eğitim vererek taraftar temin etmektedirler."
   "Taraflar Seçimi: Maddi imkanları yüksek olan ve zeki öğrencileri tespit ederek bunlardan ileride görüşleri doğrultusunda hizmet edecek olanları seçmektedirler."
   "Eğitim ve Propaganda Faaliyetleri: Genelde kendi denetimlerinde bulunan dershaneler ve vakıflarda düzenledikleri toplantılarda seyredilen Gülen'e ait video kasetler. Yurtlarında barındırdıkları öğrencilere burada belirledikleri program doğrultusunda verdikleri eğitimlere ve yaz aylarında açtıkları kamplarda uyguladıkları programlarla eğitim ve propaganda faaliyetlerinde bulunmaktadırlar."
   "Finansman Temini: Yayın organları olan Sızıntı dergisiyle Ramazan aylarında toplanan kurban derisi satışından, zekat ve fitrelere ilaveten zengin şahıslardan toplanan maddi yardımlar ve denetimlerinden bulunan video şirketlerinden elde ettikleri gelirlerden oluşmaktadır."

GÜLEN HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI
    Bu raporlar 1999'da dönemin Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel'in açtığı soruşturma ve devamındaki dava kapsamında toplandı. Soruşturma aşamasında Gülen hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. Daha sonra kaldırıldı. Gülen o sırada ABD'deydi. Dava 16 Ekim 2000'de başladı. Bu raporlar Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kayıtlarına girdi. 11. Ağır Ceza Mahkemesi 2006 yılında Gülen'in beraatına karar verdi.

"İRTİCAYI İÇ TEHTİT OLMAKTAN ÇIKARDIK"
   Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Taraf Gazetesi'nde yayımlanan MGK tutanağı ile ilgili bir soru üzerine, 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren MGK toplantılarına girdiğini hatırlattıktan sonra şöyle konuştu: "Bu 2004'te olduysa o tarihte ben meclis başkanıydım. Meclis başkanları biliyorsunuz, MGK'da temsil edilmez" dedi. Daha sonra MGK Kanunu'nda yapılan değişikliklerde üye sayısının artırıldığı ve 2006'dan itibaren MGK üye profilinin de değiştiğini anlatan Arınç, "Bu karar doğru mudur yanlış mıdır bunu bilemem. O kabul edilen toplantıda olmadığım için araştırma ihtiyacı henüz duymadım" şeklinde konuştu.

Erdoğan'a Pasladı
   Arınç, Erdoğan'ın bu konuda bir açıklama yapabileceğini de belirterek, şöyle devam etti: "Eskiden kırmızı kitap diye bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni de tamamen değiştirdik. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde irticayı bir iç tehdit olmaktan çıkaran bir hükümet nasıl olur ki böyle yazılı olduğu şekliyle bir şey yapmış olsun."

"Emniyet Cemmat'a Bağlandı"
   AKP Milletvekili Şamil Tayyar da Twitter hesabından "Doğru Cemaati bitirme kararı 2004'de alındı; sonra emniyet cemaate bağlandı, dersane ve okul sayısı patladı, AKP'ye kapatma davası açıldı" ifadelerini kullandı.


Devletin Fethullah Arşivi Kitap Setini İndirimli Almak İçin Tıklayın;